onsdag 28 november 2012

Block 4 g ht12: - Uppgift: Egna experimenten


Klippor, Berg och flod i dimma..
Akryl..


Kommentarer är alltid välkomna!
Tack
/David

lördag 24 november 2012

Block 2B g ht12: 1800-talets konst - Uppgift: Postimpressionism Del 4

Inspirerad av Henri Rousseaus exotiska och fantasifulla naturmotiv!


Block 2B g ht12: 1800-talets konst - Uppgift: Postimpressionism Del 3



Henri Rousseau (1844-1910)

Frågan lydde vilken  av Cézanne, Gauguin och Van Gogh jag tycker är mest inspirerande, jag skulle dock inte vilja påstå att någon av de tre är mer eller mindre inspirerande än den andre, min personliga favorit hittade jag någon annanstans vid namnet Henri Rousseau.

Det första jag kände när jag såg en av Rousseaus djungelmålningar var helt enkelt ”Wow!”. Det finns sannerligen många ord som jag skulle kunna beskriva Henri Rousseaus målningar med, bl.a; Fantasifulla, exotiska, spännande, glada och detaljrika, livsgivande och lekfulla! Inte minst sagt inspirerande!

Målningarna är heller inte allt för verklighetstrogna vilket skapar rum för fantasi och kreativitet, jag tycker denna fantasifullhet är en slags frigörelse. Jag har alltid älskat att måla utifrån fantasin, och det tycks vara precis vad Rousseau gjorde likt ett barn, och i mitt tycke finns det inget själsord som heter "barnsligt" jag ser det hellre som en komplimang. 



 I Rousseaus målningar blir man direkt tagen till en annan värld, en mer spännande sådan där allt är möjligt. Man känner verkligen att man skulle vilja ge sig ut där i djungeln på upptäcksfärd likt Indiana Jones, ja, jag kanske skulle ta och boka in en safari redan imorgon? Eller än bättre, måla min egen fantasivärld?





Block 2B g ht12: 1800-talets konst - Uppgift: Postimpressionism Del 2




 (Eugéne Jansson – ”Självporträtt”)

Eugéne Jansson (1862-1915)

Eugéne Jansson  som även kallades ”Blåmålaren” var en konstnär född och uppväxt i Stockholm som är mest känd för sina stora Stockholms målningar i skymningsljus med dess blåa toner där av också namnet Blåmålaren. Dessa målades ofta ifrån hans eget bostadsområde.

Eugéne är mestadels självlärd men studerade en kortare tid på konstakademien hos Edvard Perséus.  Eugéne tillhörde de s.k ”Opponenterna” vilket var en samling på 85 konstnärer ledd av Ernst Josephson som arbetade för och lade fram ett krav till Konstakademien om en modernisering och reformering av konstutbildningen och ”konstnärsstödet”. Kraven avvisades men ledde dock året därefter till att Konstförbundet skapades, där också Eugéne var medlem.  


(Eugéne Jansson – ”Hornsgatan by night” och ”Riddarfjärden”)


Eugéne är också känd för hans många nakna manliga gestalter perfekt anatomiskt avbildade som solar eller genomför atletiska övningar.  En stor bidragande orsak till att Eugéne gjorde detta var då han hade drabbats av en njursjukdom som tvingade honom att regelbundet gymnastisera och bada. Detta gjorde han på Flottans badhus på Skeppsholmen i Stockholm.

Det var inte bara ett intresse för den mänskliga anatomin som var orsaken till varför Eugéne målade dessa manliga atleter, Eugéne var nämligen homosexuell i en tid där det var olagligt han var därmed också väldigt modig i sitt målande och det blev ett sätt för honom att kunna leva ut sin läggning. Många av de män han målade av inledde han även förhållanden med.



(Eugéne Jansson – ” Flottans badhus, svanhopp”)

Block 2B g ht12: 1800-talets konst - Uppgift: Postimpressionism Del 1


Post-impressionismen

Man kan betrakta postimpressionisterna inom konsten som ”den andra generationens impressionister”, ”Post” vilket också är latin för "efter" blir alltså "efter impressionismen". Några kända Postimpressionister är givetvis alla fransmän; Paul Cezanne, Henri Rousseau, Paul Gauguin, Vincent Van Gogh och Georges Seurat.
Dessa post-impressionister var missnöjda med de relativt formlösa impressionistiska målningarna och dess korta hårda penseldrag som ersatt de tidigare traditionella penseldragen som drogs i hela linjer, man ville exempelvis åter igen fokusera mer på att avge motiv så som dem verkligen såg ut.  


(Henri Rousseau – “Tiger in a Tropical Storm a.k.a “Surprised!”)


Den mest markanta skillnaden mellan impressionismen och Post-impressionismen är nog att man slutade fokusera på ljusets effekter på färgerna och motivets valörer vid olika tider på dygnet och man ersatte det med en än mer fri typ av konst, baserad på konstnärens egna personliga känslor där konstnärerna fritt kunde utforska gränserna utan regler. Detta lade grunden för den moderna konsten och dess öppenhet.
Man började inse att konstnärens intryck av omgivningen inte helt styrdes av ljus eller dess påverkan på färg utan också av konstnärerna själva och dess sinnestillstånd. Här är Van Gogh ett intressant exempel, det är väl känt att Van Gogh blev ”psykiskt sjuk” och tog sitt liv, kan man kanske ana denna psykiska ohälsa i hans konst? Den frågan lämnar jag obesvarad som en möjlighet till er att utforska själva.
Det var nu konstnärerna själva som satte gränserna för deras kreativitet. För att beskriva hur olika dessa kreativa personligheter kunde uttala sig kan vi ta några olika tidiga postimpressionister som jämförande exempel; Där Van Gogh fokuserade mycket på ”privat symbolik” utvecklande Seurat en mosaik liknande teknik kallad Pointillism.




(Georges Seurat – La Parade (exempel på Pointillism)


Denna teknik som började närma sig än mer tekniken i dagens pixlar och dess uppbyggande av en helhet än impressionismen var också föregångare till CMYK systemet revolutionerande på många plan i samhället kan tänkas.
En stor förändring med Postimpressionismen var att många konstnärer nu målade inomhus istället, då man inte längre var lika bunden till att måla utomhus.

fredag 23 november 2012

Block 2A g ht12: 1800-talets konst - UPPGIFT: Impressionismen Del 3

Jag valde att göra en målning inspirerad av Claude Monet som ofta målade natur och särskilt vatten verkar det som. Vilket passade perfekt för mig eftersom jag älskar naturen och har alltid dragits till hav och sjö. Höstens färger är underbara, särskilt när de starka färgerna speglar sig på det blanka vattnet, jag valde att förstärka detta i min målning för att ge mer liv i den..





torsdag 22 november 2012

Block 2A g ht12: 1800-talets konst - UPPGIFT: Impressionismen - Del 2


Claude Monet (1840 –1926)
Jag har alltid älskat naturen väldigt mycket och landskapsbilder, Claude Monet målade mycket natur och landskap vilket gör att jag tyr mig till hans målningar framför de impressionistiska konstnärer jag har studerat.

Han karakteristiska grova penseldrag anser jag inte är för simpelt eller någonting negativt, jag tycker det hyllar lite penselns imperfektion, på nära håll kan man verkligen se penseldragen och helheten försvinner in i ett ända abstrakt "virrvarr" där man kan stirra i timmar på olika färger och låta fantasin finna andra motiv i dessa grova penseldrag som antagligen inte skulle vara där ifrån början.

Monet hyllar och myntar själva ordet konst anser jag, i hans målningar som återger en värld mellan denna värld och en bortom det ögat kan se dit endast fantasin kan nå. Det är som att man frustit tiden i hans målningar och utvecklat de vardagliga motiven till något än mer levande med sin egen karaktär ifrån någonting man ser var dag till någonting djupare.

Jag tycker att impressionismen och särskilt Monet nu är mer lämpad för dagens samhälle än någonsin förr. I ett högteknologiskt samhälle där många av oss har glömt bort förmågan att drömma och använda vår fantasi. I en värld där många har glömt bort dess förmåga "att se färg", och istället inte tillåter dem själva att se vad som faktiskt är runt omkring dem just i stunden.

Ja, Monets målningar är verkligen i min mening mer angelägna för oss idag, om inte annat, som stimulans av vår fantasi och kreativitet, som någonting anorlunda och kontrasterande mot dagens perfekta, högupplösta foton och film.

Monet och idén med Impressionism har i min åsikt förstått sig på hela syftet med konst. Konst där du själv kan tolka, där det är du, betraktaren som skapar själva konstverket i dina egna ögon.

Tack för att du läste!

Mvh
David Ringstedt

Block 2A g ht12: 1800-talets konst - UPPGIFT: Impressionismen - Del 1


Impressionismen
Impressionismen likt engelskans ord "impression" vilket betyder ”intryck” beskriver rätt så väl vad impressionismen till stor del handlade om, att återge intrycket av nuet och fånga det som det såg ut just då i betraktarens ögon.

Fotografins teknik hade under denna tidsepok (sent 1800-tal) fått sitt fäste i samhället och inspirerade likt fotografins ärliga återgivning av nuet konstnärerna. Fotografin fryste händelseförloppet i verkligheten och var fri från censur och återgav verkligen så som den faktiskt upplevdes och såg ut.

Enkelheten hos ett fotografi som inte alltid tar hänsyn till bildkomposition, layout eller är överdrivet genomtänkt var en kontrast till dåtidens perfekt återgivna och genomtänkta konst. Fotografiernas kvalité vid denna tid var heller inte särskilt bra vilket jag tycker liknar rätt väl vad många impressionistiska målningar framhävde, alltså helheten snarare än perfekta detaljer.


(Renoir- The Seine at Asnières)

Man var inte längre lika besatt vilket motiv man målade, däremot av de olika kontrasterna i motivet, färgskiftningarna och dess karaktär i olika ljusförhållanden etc. Motiven varierande, men mycket fokus låg på naturen och motiv utomhus, eftersom det lämpade sig perfekt då man arbetar med ljus, mörker och kontraster. Man använde grova drag för att ta fram dessa kontraster och gärna starka toner i färgerna. Man fokuserade på kontrasternas betydelse i helheten, helheten vilket också kan liknas vid själva ordet ”intryck” (impression) eftersom det är helheten som ger det faktiska intrycket.

Därmed betraktar man helst impressionistiska verk från visst avstånd eftersom det handlar mycket om betraktarens öga och dess förmåga att bygga en helhet av dessa grova drag och starka färger.

Impressionismen omgavs av teorier och experiment kring olika färgers egenskaper och varierande kontrastomfång. man ¨vågade blanda färger slarvigt oh experimenterade med färgers effekt i betraktarens öga från olika avstånd, samt hur färger påverkar varandra. Man blandade ofta direkt på duken om man ens blandade alls, man använde hellre primärfärger så mycket som mycket och lät dem istället bygga upp färgtoner med hjälp av betraktarens ögon.

Där man tidigare ordnade färgskiftningar mellan ljust och mörkt med vit och svart färg, vågade man nu istället fritt pröva sig fram med färger, man insåg snart att olika färger hade olika karaktärsdrag, t.ex. Blå som är en mörk och kall färg, väl lämpat för skuggningar. Ljusa färger användes gärna vilket var lätt tack vare att man inte alls använde sig av mycket svart.

Man kan säga att impressionisterna använde sig till viss del mycket av det som låg grunden till bildskärmens teknologi, nämligen att genom att lura ögat att uppfatta former och linjer som egentligen inte var där med hjälp av små prickar precis som ”pixlar” gör i dagens datorer.

Där dåtidens konst var hård i det avseende att man var tvungen att måla av verklighetstroget och exakt, kom Impressionismen som en slags frigörelse för många konstnärer. Där man tidigare var fast vid att måla väldigt exakt med linjer och mikroskopiska detaljer kom nu Impressionismen med i princip motsatsen, revolutionerande minst sagt och man kan ju ana uppståndelsen. Men det var också tack vare denna uppståndelse som denna stil fick sig ett väl passande namn, nämligen impressionismen. Detta då en fransk journalist kritiserade Claude Monets första målning ”Soluppgången” och nämnde ordet ”impressionism”, vilket konstnärerna sedan valde att ta till sig som titel på stilen.


(Claude Monet – Impression: Soluppgång)


Bland Monets andra framstående kollegor och impressionistiska konstnärer fanns T.ex. Renoir, Degas, Monet, Morisot, Pissarro och Sisley.

Min åsikt är att impressionismen är mer konstnärligt än att tvinga konstnärer till att måla på ett visst sätt, med Impressionismen försvann en stor sten ifrån många konstnärers axlar, man var inte längre tvungen till att måla ”perfekta avbildningar” utan kunde snarare lita på sin instinkt och känsla och faktiskt avbilda det dem såg, deras personliga intryck. Man behövde inte längre vara överdrivet duktig tekniskt med penseln då fokus låg på andra saker.

onsdag 21 november 2012

Block 3 g ht12: Måleritekniker UPPGIFT: Motive, bildkomposition

Uppgiften var att måla av en/flera frukter där ljuset lyser starkt på och förändrar färgtonerna på frukterna.
Jag valde att arbeta med akrylfärg tack vare torktiden.

Mandarin och Banan.


tisdag 20 november 2012

Block 3 g ht12: Måleritekniker. UPPGIFT: Olika tekniker

Här var uppgiften att använda krämig konsistens på färgen, så jag lät bli att blanda ut den och nog blev de krämigt och kladdigt minsann!

Det fick lov o bli en blå lilja..

Block 3 g ht12: Måleritekniker. UPPGIFT: Att göra en skiss

Skiss:

(  sorry lyckades inte förstå hur man skulle vända på bilden, blogger lät mig inte göra de. :[  )



Resultat:
eXTReMe Tracker